Bahan-bahan:
- 1 ekor ayam (dipotong kecil)
- 500 ml santan pekat
- 2 batang serai (dititik)
- 2 helai daun kunyit (dicarik)
- Garam dan gula secukup rasa
- Air secukupnya
- 10 biji cili api (boleh tambah jika suka pedas)
- 5 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci kunyit hidup
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis bahan kisar sehingga wangi.
- Masukkan serai yang telah dititik dan daun kunyit, kacau rata.
- Tambahkan ayam, gaul sehingga ayam kecut dan sebati dengan rempah.
- Masukkan santan pekat dan sedikit air. Biarkan mendidih dengan api sederhana.
- Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
- Masak sehingga ayam empuk dan kuah menjadi pekat.
- Hidangkan panas bersama nasi putih.
Bahan kisar:
Cara Penyediaan:

Comments
Post a Comment