Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api

        


            Bahan-bahan:

    • 1 ekor ayam (dipotong kecil)
    • 500 ml santan pekat
    • 2 batang serai (dititik)
    • 2 helai daun kunyit (dicarik)
    • Garam dan gula secukup rasa
    • Air secukupnya

       Bahan kisar:

    • 10 biji cili api (boleh tambah jika suka pedas)
    • 5 ulas bawang merah
    • 2 ulas bawang putih
    • 1 inci kunyit hidup

        Cara Penyediaan:

    1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis bahan kisar sehingga wangi.
    2. Masukkan serai yang telah dititik dan daun kunyit, kacau rata.
    3. Tambahkan ayam, gaul sehingga ayam kecut dan sebati dengan rempah.
    4. Masukkan santan pekat dan sedikit air. Biarkan mendidih dengan api sederhana.
    5. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
    6. Masak sehingga ayam empuk dan kuah menjadi pekat.
    7. Hidangkan panas bersama nasi putih.

Comments